instagramInstagram

Basitçe maksimum oksijen kullanımı

blog-topic

Maksimum oksijen kullaniminin fizyolojik sınırı tam olarak bilinmemektedir. Tanım olarak bir dakikada tüketilen oksijen miktari , solunumla alınan oksijen miktarı ve solunumla verilen oksijen miktarı arasindaki farka esittir. Alınan oksijenin organizmada kullanılan miktarıdır.

Organizmada bulunan oksijenin kullanimi bir formül ile ayrı hesaplanır

Vo2 : tüketilen oksijen miktarı.

mVo2 =kalb atimi x atim volümü x arteriyo venöz oksijen farkı.

diger bir tabir ile nabız ve bir atımda (ort60cl) dolaşıma gönderilen kan ve dolaşıma gönderilen oksijen ile dolaşımdan dönen oksijenin farkı bize maksimum oksijen kullanim gücünü göstermektedir.

Bu rakamlar antrenman ile artiş gösterir.

Ortalama bir insanda 55 mL/(kg·min).

Yada 5,5 L/ kg min şeklinde karşımıza çıkabilir.

Antrenman ile birlikte arteriyovenöz ( dolasima giden ve dönen oksijen) farkinda artışlar görülür, dolaşıma gönderilen oksijen artar ve kullanilan oksijen artış gösterir.

Kas kitlesin miktarı başına taşınan kan miktari artmaz ancak artan debi ( nabız ve kanın volümü) çalışan kaslara daha fazla gönderilir.

Neden artar ?

Dayaniklilik antrenmanlarindan sonra oksijen tasiyan hemoglobin artar. Hemoglobinin kas ici sekli olan myoglobinde artar. Böylece enerji üretilen yer mitokondriye kadar uzanan yolda oksijen taşıyıcıları artar. Az oksijen ile çok iş yapabilme yeteneği maksimum oksijen kullanım gücünün gelişmesinde temel unsurdur.

fatih özkan